Grått och decembertyst

15.12.2024
Nu har vi haft stugan ett år ungefär, så nu kan vi börja göra ändringar. Dom säger ju att man ska låta allt på en nyinköpt tomt vara som det är första året så att man inte gör för drastiska dumma åtgärder. Vi har gjort en del, men inte sågat ner tex en stor tuja som visade sig ge behövlig skugga eller suga upp vatten som nu tränger in i grunden eller nåt.

Men i vår skog blev det ett naturligt urval av fallet träd. En rätt ung gran hade blåst av och låg fint på marken för Daniel att såga upp och ta till ved. Tursamt nog blev det dessutom kvar en ca två meter hög stubbe perfekt för insekter och hackspett att greja med.

Det blev också grangrenar över till hygelbäddarna som inte riktigt är klara. Tre av fyra är alltså snart klara. Ingen frågar men där ska vi främst odla kvävekrävande grödor med mycket blast/blad men också potatis, squash och vintersquash, gröngödsling och luktärt. Nere vid växthusplatsen där vi gräver (alltså inte no dig-metod där) ska vi ha solroser och bönor med djupa rötter som luckrar upp jorden, majrovor och andra rotfrukter (förutom potatis som man gärna inte ska ha på nybruten mark pga risk för skadedjuret knäppalarver) som är mer härdiga och kan direktsås på friland. Bakom entrén har vi jordärtskocka och vitlök (satt i år). Och på soldränkta altan i låda och krukor ska vi försöka med gurka, tomat, paprika och eventuellt melon. Men denna odlingsplan kommer säkert ändras 1000 ggr. 

Komposten är en fröjd att se sjunka så pass! Det betyder att den jobbas på. En kompost ska vara luftig och varvas med kväverikt material såsom gräsklipp och annat grönt såsom blast med kolrikt material såsom torrt gräs och kvistar. Kort och gott levande blandat med dött. Sen kan man spetsa den med köksavfall (om man inte bor nånstans där det kan vara förbjudet pga råttor) eller bokashi och gödsel. Den ska varken vara för torr eller för blöt och den kan alltså vattnas och kissas (kväve) i. Att den nu sjunkit ihop gör inget för luftigheten som är så viktig för att inte en förruttnelseprocess ska påbörjas, för en kompost sjunker när mikroorganismer jobbar på att bryta ner materialet och göra till svart fin mustig jord. Men till en början behöver den vara luftig. Och såklart ska själva behållaren vara luftig och med rejäla springor. Det senaste rönet ang vända en kompost säger chockerande nog att det INTE SKA GÖRAS ALLS. Hela odlingssverige ramlade av stolen när vi hörde Maj-Lis Petterson i fd Odla med P1 och nu i podden Odla! säga detta. Så nu låter vi den stå. Förutom att vi såklart kastar på lite kompost under vintern för att vi ju får avfall hela tin. Synd å slänga ju. 

Sist blev Daniel (som gjort absolut största delen av entrén) klar med entréns golv. Det blev svinbra! Och allt var så meckigt så det tog tid. Nu ska bara lite tak, staket och bänk till. Går säkert på ett kick. 

Dräneringen blev dock inte klar. Och ett ynka fönster blev klart att sätta i. Resten är kvar. Ett var lite ruttet och ska repareras under vintern och så länge har vi en skiva för gluggen. 

Men vi har inte bara dova, tysta, gråa, hårda, frusna, bistra, decemberkalla bilder från denna gång. Utan mysiga roskindade varma innebilder med lussebullsbak i vedspisen! Vilken fröjd! En sen lördagskväll med nattsuddande bebis på golvet och Immanuelskyrkans uppesittarkväll på play snurrade vi saffransstrimlor och la på plåt för att jäsa och sedan bakas i enligt Kockumspisens instruktioner 300 grader. Det var inte kallt inne. 

Daniel hade t-shirt i köket för första gången förutom i högsomras. Tror vi fick upp 19 grader. När vi kom var det utomhustemp inne, ca 2-3 grader. Stackars Hector, men han är ofta varm och han fick vara innanför min stora hoodie tills det blev varmare. 
Skapa din hemsida gratis!